Vastaukseni Ylen kuntavaalikoneeseen

1.Kuntani tulisi asettaa yläraja peruskoulun opetusryhmien koolle.

    Täysin samaa mieltä

    Ryhmäkokojen tulee olla kohtuulliset, jotta opettaja voi huomioida sekä opetuksen laadun että oppilaiden hyvinvoinnin. Lisäksi on tärkeää huomioida oppilaiden erityistarpeet ja mahdollistaa yksilöllistä opetusta sitä tarvitseville.

    2. Pienten koulujen lakkauttaminen on perusteltua säästösyistä.

    Jokseenkin eri mieltä

    Perheiden arjen sujuvuuden vuoksi pidän tärkeänä, että lapset pääsevät kouluun lähellä kotia. Taloudelliset seikat eivät voi yksistään ohjata päätöksentekoa, vaan huomioon tulee ottaa myös opetuksen laatu, lasten määrän kehitys alueella ja perheiden hyvinvointi.
    On myös hyvä huomioida, että koulukyytien järjestämisestä syntyy kaupungille kuluja.

    3. Kunnassani tulisi tarjota mahdollisuus opiskella ruotsin kieltä suomenkielisissä kouluissa jo ennen peruskoulujen kuudetta luokkaa.

    Jokseenkin samaa mieltä

    Jos tähän on resursseja, niin ehdottomasti kyllä!

    4. Kunnan pitää tukea rahallisesti alle 3-vuotiaiden lasten hoitamista kotona.

    Jokseenkin samaa mieltä

    Perheiden tilanteet ovat hyvin erilaisia ja pidän tärkeänä, että perheet saavat itse päättää lasten hoitoratkaisuista. Tällä hetkellä kannatan Espoo-lisän säilyttämistä, koska se vähentää painetta varhaiskasvatuksessa, jossa paikkoja ei ole lasten määrään nähden riittävästi.

    5. Kuntani pitää houkutella asukkaita vauvarahalla.

    Jokseenkin eri mieltä

    Tämän rahan laittaisin suoraan varhaiskasvatukseen!

    6. Kouluissa ja päiväkodeissa pitää vähentää liharuoan tarjoamista.

    Jokseenkin samaa mieltä

    Pidän tärkeänä, että julkisessa ruokailussa on aina tarjolla kasvisvaihtoehto ja että tarjottava ruoka on laadukasta ja monipuolista sekä kestävästi tuotettua. On totta, että lihan syöntiä tulisi vähentää jo kansanterveydellisistäkin syistä. Tähän voimme vaikuttaa kasvatuksellisin keinoin. Haluaisin nähdä lautasilla yhä enemmän kotimaisia kasviproteiineja sekä kestävällä tavalla pyydettyä tai kasvatettua kalaa.

    Ajattelen myös niin, että esimerkiksi kouluissa oppilaiden tulisi itse saada vaikuttaa yhä enemmän ruokalistojen suunnitteluun. Tämä voisi lisätä mielenkiintoa ja tietoisuutta kouluruokaa kohtaan.

    7. Koulun on pidettävä yllä kristillisiä perinteitä.

    Jokseenkin samaa mieltä

    Pidän nykyistä käytäntöä hyvänä. Koulun tehtävänä on opettaa suomalaisesta kulttuurista ja perinteistä, joihin myös kristillinen kulttuuriperinne kuuluu. Suvivirttä voi laulaa jatkossakin.

    Samalla on tärkeää, että kouluissa huomioidaan yhteiskunnan monimuotoistuminen ja opetetaan perinteitä myös muista kulttuureista ja uskonnoista sekä kunnioitetaan oppilaiden erilaisia katsomuksia.

    8. Jos kunnan tuloja ja menoja tasapainotetaan, se on tehtävä mieluummin menoja leikkaamalla kuin veroja korottamalla.

    Jokseenkin samaa mieltä

    Katson, että veroja on helpompaa kiristää kuin löyhentää – se voi olla helppo tie hetkellisesti, mutta en pidä sitä kestävänä pitkäaikaisena reittinä. Talouden tasapaino vaatii niin päättäjiltä kuin virkakunnalta sitoutumista talouskuriin. Lakisääteiset palvelut tulee pystyä tuottamaan ja jotta tämä voidaan toteuttaa kestävästi, täytyy menot ja tulot saada kohtaamaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi toimintojen läpikäymistä, uusien ja luovien toimintatapojen etsimistä sekä digitalisaation hyödyntämistä. Hallinto järkeväksi ja palvelut toimiviksi!

    9. Pääomatulot on pidettävä kunnallisverotuksen ulkopuolella.

    Jokseenkin samaa mieltä

    10. Kunnan on ostettava ensisijaisesti palveluita omistamiltaan yhtiöiltä.

    Jokseenkin eri mieltä

    Palvelut tulee hankkia sieltä, mistä se kulloinkin on järkevää.

    11. Kuntien pitää osallistua maakuntalentojen rahoittamiseen.

    Jokseenkin eri mieltä

    12. Pienten paikkakuntien työttömille riittää, että tukea työnhakuun saa etänä.

    Täysin eri mieltä

    Suuri osa ihmisistä on jo tottunut hoitamaan asioita etänä digipalveluja hyödyntäen. Kasvokkain voi tavata myös verkossa ja saada tätä kautta tukea työnhakuun. Ajattelen kuitenkin niin, että jokaisella pitää olla mahdollisuus myös kasvokkaiseen kohtaamiseen, jos tilanne niin vaatii. Ykköstavoitteena tulee olla, että jokainen työtön saa tarvitsemansa tuen ja työllistyy.

    13. Kunnan pitää tarvittaessa pakkolunastaa yksityisiä maa-alueita, jotta se saa tonttimaata rakentamiseen.

    Jokseenkin samaa mieltä

    Tonttimaan hankkimisessa tulisi aina pyrkiä neuvotteluun ja vapaaehtoisiin kauppoihin. Jos esimerkiksi infran rakentaminen yksityiselle maa-alueelle on välttämätöntä, niin pakkolunastuksen tulee olla vaihtoehtona, mutta vasta viimeisenä keinona. Maanomistajat ansaitsevat myös oikeudenmukaisen lunastuskorvauksen.

    14. Kuntani tulisi välttää avohakkuita omistamillaan metsäalueilla.

    Täysin samaa mieltä

    15. Kunnan on asetettava rakentaminen lähiluonnon säilyttämisen edelle.

    Jokseenkin eri mieltä

    Kaavoituksessa ja rakentamisessa on turvattava lähiluonnon säilyminen. Espoon pitää olla edelläkävijä luontolähtöisessä kaupunkisuunnittelussa, joka yhdistää modernin asumisen ja luonnonläheisen elämän.

    16. Kuntaani pitää houkutella lisää teollisuuden työpaikkoja, vaikka siitä olisi haittaa ympäristölle.

    Jokseenkin eri mieltä

    Työpaikkojen luominen ja ympäristöarvot eivät ole toisiaan poissulkevia. On tärkeää löytää tasapaino kestävän kehityksen mukaisesti, huomioiden päätöksenteossa ympäristöllinen, sosiaalinen ja taloudellinen näkökulma. Monet teollisuuden työpaikat liittyvät vihreään siirtymään ja teknologiaan, mikä mahdollistaa kestävän liiketoiminnan ja ilmastotyön edistämisen. Espoon tulisi aktiivisesti tavoitella näitä työpaikkoja.

    17. Kuntani on pyrittävä saavuttamaan hiilineutraalius jo ennen Suomen tavoitevuotta 2035.

    Jokseenkin samaa mieltä

    Espoon tavoitteeksi on jo linjattu olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Mielestäni valtuuston ei pitäisi keskittyä väittelemään vuosiluvusta, vaan keskittyä siihen, mitä voimme yhdessä tehdä ilmastonmuutoksen torjumisen ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamisen hyväksi.

    18. Myös kuntani harvaan asutuilta alueilta pitää päästä palveluiden ääreen julkisella liikenteellä.

    Täysin samaa mieltä

    19. Maahanmuuttajat vahvistavat kotikuntani elinvoimaa.

    Täysin samaa mieltä

    Yliopiston ja kansainvälisten yritysten myötä Espoo on jo valmiiksi kansainvälinen. Kansainväliset työ- ja opiskelupaikat vahvistavat Espoon elinvoimaa ja kehitystä. Ikääntyvä Suomi tarvitsee maahanmuuttoa ja kansainvälisiä osaajia helpottamaan työvoimapulaa.

    20. Kuntani pitää kieltäytyä vastaanottamasta kiintiöpakolaisia.

    Täysin eri mieltä

    Meillä on moraalinen velvollisuus auttaa heitä, jotka kokevat kotimaassaan sotaa, vainoa tai ihmisoikeusrikkomuksia. Meidän täytyy olla ihmisiä ihmisille.

    Kiintiöpakolaisten vastaanotto on hallittu ja vaikuttava tapa auttaa heitä, jotka ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia pakolaisia. Kuntien tulee saada valtiolta korvauksia kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta ja kotoutumispalveluiden järjestämisestä, jotta kotoutuminen voidaan toteuttaa onnistuneesti.

    21. Kuntani pitää rahoittaa tapahtumia, jotka lisäävät erilaisten kulttuurien vuorovaikutusta.

    Jokseenkin samaa mieltä

    Pidän hyvänä, että eri kulttuurista tulevien ihmisten väliseen vuorovaikutukseen panostetaan.

    22. Kuntani pitää säästää maahanmuuttajien kotouttamisen palveluista.

    Täysin eri mieltä

    Kotoutuminen edellyttää valtion ja kuntien sekä maahanmuuttajien itsensä yhteistä vastuunkantoa. Sulkemalla Suomeen tulevat ulkomaalaiset yhteiskunnan ulkopuolelle, teemme vain hallaa koko yhteiskunnalle.

    Mielestäni koulutus ja työn tekeminen ovat parasta kotoutumista. On myös tärkeää, että Suomeen tulijoille annetaan tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja tarjotaan kielten opetusta.
    Uusien tulijoiden kotoutumista kunnissa voidaan edistää organisoimalla kotoutumistyötä ja tukitoimintaa yhdessä järjestöjen sekä muiden vapaaehtoisten kanssa.

    23. Kuntien pitää paikata valtion tekemät leikkaukset teattereiden rahoitukseen.

    Jokseenkin samaa mieltä

    Kulttuurilla on valtava merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja kulttuuritarjonta vaikuttaa myös kaupungin elinvoimaan. Pidän tärkeänä, että kulttuurista huolehditaan myös kriisiaikoina ja esimerkiksi teatterien toimintaan haetaan ratkaisuja yhdessä.

    24. Kirjastoja pitäisi muuttaa itsepalvelukirjastoiksi, jotta kuntani voi säästää henkilöstön palkkakuluista.

    Jokseenkin eri mieltä

    Suomalainen kirjastolaitos on kansakuntamme ylpeys ja oikea sivistyksen kehto, joka edustaa elinikäistä oppimista. Puolustan ihmisten lähikirjastoja. Näen asian niin, tulevaisuuden kirjasto ei ole enää vain paikka, josta lainataan kirjoja, vaan monipuolinen lainaamo ja ihmisten kohtaamispaikka, josta löytyy muitakin lainapalveluita sekä kokous-, työskentely- ja esiintymistiloja. Jos vaihtoehtona on kirjaston lakkauttaminen tai itsepalvelukirjasto, niin valitsen ilman muuta itsepalvelukirjaston.

    25. Kotikuntani olisi hyvä osoittaa tukensa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille Pride-liputuksella.

    Täysin samaa mieltä

    Suomessa on virallisia liputuspäiviä, jotka on määrätty Suomen lipulla liputtamisesta annetussa asetuksessa. Tämän lisäksi kalenteristamme löytyy päiviä, jotka on merkitty kalenteriin liputuspäiviksi. Lipun voi kuitenkin nostaa salkoon muulloinkin. Se on tilaisuus viestiä ilosta, kertoa surusta tai osoittaa kunnioitusta. Liputtamalla Priden kunniaksi viestimme siitä, että kunnioitamme kaikkia ihmisiä. Mielestäni paikallisella päätöksenteolla ja ympäristöllä on tärkeä rooli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisessä.

    26. Espoon päätöksenteossa tulee painottaa aiempaa enemmän liike-elämän tarpeita.

    Jokseenkin samaa mieltä

    Vuoropuhelu päättäjien ja asukkaiden sekä yrittäjien ja yritysten kanssa on tarpeellista yhteisen suunnan löytämiseksi.

    27. Espoo ei saa taipua Vermon kaavoituksessa, ravirata on säilytettävä ja sen toimintaa kehitettävä.

    Jokseenkin samaa mieltä

    Koska tilaa uudelle raviradalle ei ole osoitettu, niin lähtisin kehittämään jo olemassa olevaa rataa ja alueen toimintaa. Raviväki on esittänyt omia ratkaisuehdotuksiaan, jotta nykyisestä Vermosta saataisiin enemmän irti mm. erilaisille tapahtumille. Pidän vuoropuhelua asian suhteen tärkeänä.

    28. Espoon keskukseen rakennettava Espoolaisten talo tulee toteuttaa persoonallisena ja puurakenteisena, vaikka se maksaisi hieman enemmän.

    Jokseenkin samaa mieltä

    Pidän puurakentamista hyvänä, mutta kustannukset eivät saa karata taivaisiin. Laadukas ja kaunis arkkitehtuuri luo vetovoimaa ja hyvinvointia ympäristöön.

    29. Espoon on nostettava veroprosenttiaan tulevalla valtuustokaudella edes hieman, jotta kasvavan kaupungin menot saadaan katettua vastuullisesti.

    Jokseenkin eri mieltä

    Talouden tasapaino vaatii niin päättäjiltä kuin virkakunnalta sitoutumista talouskuriin. Lakisääteiset palvelut tulee pystyä tuottamaan ja jotta tämä voidaan toteuttaa kestävästi, täytyy menot ja tulot saada kohtaamaan. Veroprosentin nosto tulee olla viimeinen keino tässä paletissa.

    30. Espoon tulee pitää tiukasti kiinni tavoitteestaan saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2030.

    Jokseenkin samaa mieltä

    Espoon tavoitteeksi on jo linjattu olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Mielestäni valtuuston ei pitäisi keskittyä väittelemään vuosiluvusta, vaan keskittyä siihen, mitä voimme yhdessä tehdä ilmastonmuutoksen torjumisen ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamisen hyväksi. Vuosiluvun lykkäys tulisi kyseeseen vasta siinä vaiheessa, kun kaikki kivet on tulleet käännetyksi.