Vastaukseni Ylen vaalikoneeseen

Kouluissa pitää olla vähintään kerran viikossa kasvisruokapäivä.

Osittain eri mieltä

Perustelut

Erityisten kasvisruokapäivien sijaan pidän tärkeänä, että julkisessa ruokailussa on aina tarjolla kasvisvaihtoehto ja että tarjottava ruoka on laadukasta ja monipuolista sekä kestävästi tuotettua.

On totta, että lihan syöntiä tulisi vähentää jo kansanterveydellisistäkin syistä. Tähän voimme vaikuttaa kasvatuksellisin keinoin. Ajattelen myös niin, että oppilaiden tulisi itse saada vaikuttaa yhä enemmän ruokalistojen suunnitteluun. Tämä lisää mielenkiintoa ja tietoisuutta kouluruokaa kohtaan.

Ympäristö- ja luontoarvoista voidaan joustaa, jos siten voidaan luoda työpaikkoja.

Täysin eri mieltä

Perustelut

Työpaikkoja luominen ja ympäristöarvot eivät toisiaan poissulkevia. Pidän tärkeänä tasapainon hakemista kestävän kehityksen mukaisesti niin, että päätöksenteossa huomioidaan ympäristöllinen, sosiaalinen, ja taloudellinen näkökulma.

Ilmastotyön ei tarvitse tehdä kipeää – itseasiassa se voi luoda kunnille uusia liiketoimintamahdollisuuksia vaikkapa liikkumiseen, energiaan ja rakentamiseen liittyen. Ympäristöä voidaan hyödyntää kestävästi, uusiutuviin luonnonvaroihin ja kiertotalouteen perustuen.

Koronakriisissä pitäisi luottaa enemmän ihmisten vapaaehtoisuuteen kuin pakkotoimiin.

Osittain samaa mieltä

Perustelut

Ajattelen niin, että kaikki lähtee luottamuksesta. Suomi on pärjännyt koronantorjunnassa monella mittarilla erinomaisesti ja iso syy tähän on juuri se, että ihmiset ovat luottaneet viranomaisiin, toimineet vastuullisesti ja noudattaneet rajoituksia.

Globaalin pandemian uhatessa ihmisten elämää ja terveyttä, on tarvittu kuitenkin myös järeämpiä toimia ihmisten suojelemiseksi. Rajoituksia noudatetaan, kun ne koetaan oikeudenmukaisiksi, oikea-aikaisiksi ja selkeiksi.

Kuntani pitää tarjota maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille

Täysin samaa mieltä

Perustelut

Kokemusta maksuttoman ehkäisyn käyttöönotosta löytyy useasta kunnasta ja kaupungista ja tulokset ovat olleet positiivisia.

Paitsi että ilmainen ehkäisy tuo säästöjä, se myös kaventaa terveyseroja ja ennaltaehkäisee raskaudenkeskeytyksiä sekä seksitauteja.

Maksuton ehkäisy luo tasavertaisen mahdollisuuden nuorille pitää seksuaaliterveydestään huolta ilman, että oma tai perheen varallisuus rajaa vaihtoehtoja tai asettaa esteitä ehkäisyn hankinnalle. Postinumero tai kukkaron paksuus eivät saa määritellä oikeutta hyvään seksuaaliterveyteen.

Kuntani pitää järjestää huumeidenkäyttäjille mahdollisuus vaihtaa käytetyt neulansa puhtaisiin

Täysin samaa mieltä

Puhtaat pistovälineet auttavat ehkäisemään veriteitse tarttuvien tautien leviämistä ja vaikuttavat myönteisesti huumeiden käyttäjien terveyteen sekä muiden ihmisten turvallisuuteen.

Kaikille vanhuksille on taattava oikeus palvelukotipaikkaan

Täysin samaa mieltä

Perustelut

Mielestäni jokaisen ikäihmisen kohdalla on kuunneltava hänen omia tarpeitaan ja toiveitaan. Tarjolla täytyy olla erilaisia vaihtoehtoja – kotihoitoa, omaishoitoa tai palvelukoti. Tähän liittyen pidän tärkeänä , että ikäihmisille ja heidän omaisilleen on tarjolla neuvontaa hoiva- ja asumisratkaisuihin liittyen. Turvallinen ja inhimillinen vanhuus kuuluu jokaiselle!

Terveyspalveluiden tarjoaminen etäyhteydellä on hyvä tapa varmistaa niiden saatavuus kaikkialla.

Osittain samaa mieltä

Perustelut

Digitalisaatio ja teknologian kehitys tuovat apua ja uusia mahdollisuuksia terveyspalveluihin. Katson, että esimerkiksi etäyhteyksien käyttö terveyspalveluissa voi olla monen ihmisen kohdalla toimiva, hyvä ja nopea ratkaisu. 

Etäyhteyksillä ja elektroniikalla ei kuitenkaan korvata kaikkia terveyspalveluja, vaan aitoa kohtaamista tarvitaan edelleenkin. On myös huomattava, että kaikilla ihmisillä ei ole välttämättä kykyä tai tarvittavaa digitaalista laitetta, mitä etäyhteyksien käyttö edellyttää.

Eniten ansaitsevat ihmiset voisivat maksaa enemmän kuntaveroa kuin nykyään.

Osittain eri mieltä

Perustelut

Kunnallisvero on tasavero, mikä tarkoittaa sitä, että samassa kunnassa asuvat maksavat veroa saman prosentin mukaan – eli eniten ansaitsevat ihmiset maksavat jo nyt määrällisesti euroina enemmän.

Pidän hyvänä verotuksen progressiota, mikä tapahtuu Suomessa pääosin valtion verotuksen kautta. 

Soteuudistuksessa syntyville maakunnille pitää antaa oikeus kerätä veroa

Osittain eri mieltä

Perustelut

Maakuntaveron käyttöönottoa on selvitetty parlamentaarisessa komiteassa, jossa mukana olivat kaikki eduskuntapuolueet. Komitea katsoi, että sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen siirtyminen maakunnille ei vielä loisi perusteita maakuntaveron käyttöön ottamiselle.

Kannan huolta siitä, että maakuntavero nostaisi kokonaisveroastetta ja alueet ajautuisivat epätasa-arvoiseen asemaan verotuksen tasoon liittyen. Siksi veron käyttöönottoa tulisi mielestäni arvioida uudelleen, kun selvitystyötä on tehty lisää.

Kun kunnan menoja ja tuloja tasapainotetaan, se on tehtävä mieluummin menoja karsimalla kuin veroja kiristämällä.

Osittain samaa mieltä

Perustelut

Katson, että veroja on helpompaa kiristää kuin löyhentää – se voi olla helppo tie hetkellisesti, mutta en pidä sitä kestävänä pitkäaikaisena reittinä.

Kempeleessä on luotu kuluvalla valtuustokaudella Kestävän talouden ohjelma 2020–2022, jonka tavoitteena on sopeuttaa, tasapainottaa ja vahvistaa kunnan taloutta. Kunnan taloudellinen tasapaino vaatii niin päättäjiltä kuin virkakunnalta sitoutumista talouskuriin.

Kunnan tehtävänä on taata lakisääteiset palvelut kuntalaisille ja jotta tämä voidaan toteuttaa kestävästi, täytyy menot ja tulot saada kohtaamaan. Kunnan toimintoja on käytävä tarkkaan läpi ja etsittävä yhdessä keinoja, millä sopeuttaa taloutta.

Jos kunnan menoja pitää vähentää, miten se on tehtävä? Aseta seuraavat keinot tärkeysjärjestykseen. 1 on tärkein ja 5 vähiten tärkeä.

Leikkaamalla kunnan jakamista avustuksista 1.

Lakkauttamalla palvelupisteitä kuten kouluja ja kirjastoja 5.

Lomauttamalla tai vähentämällä henkilöstöä 4.

Lykkäämällä rakennus- ja korjausinvestointeja 2.

Ulkoistamalla palveluita yksityisille yrityksille 3.

Perustelut

Jos kunnan talous sakkaa ja sitä pitää tasapainottaa, eivät menojen karsimiset ole ainoa vaihtoehto. Tärkeää kuntapolitiikassa on satsata nimenomaan elinvoiman kehittämiseen, yrittäjyyden edistämiseen ja työpaikkojen luomisen edellytyksiin. Niiden kautta kunta saa vero- ja muita tuloja. Kuntataloutta voidaan vahvistaa myös ottamalla käyttöön entistä parempia toimintatapoja ja käytäntöjä ja nostamalla sitä kautta  kunnan toiminnan tuottavuutta.

Jos kunnan tuloja pitää kasvattaa, miten se on tehtävä? Aseta seuraavat keinot tärkeysjärjestykseen. 1 on tärkein ja 5 vähiten tärkeä.

Nostamalla kuntaveroa 3.

Nostamalla kiinteistöveroa 2.

Ottamalla lisää lainaa 4.

Myymällä kunnan omaisuutta 1.

Nostamalla palveluiden asiakasmaksuja 5.

Perustelut

Kun puhutaan kunnan tulojen kasvattamisesta, niin meillä on muitakin vaihtoehtoja kuin nostaa veroja tai ottaa lisää lainaa.

Ensinnäkin tärkeää on panostaa kunnan elinvoimaan. Siis siihen, että Kempele on houkutteleva toimintaympäristö yrittäjille ja yrityksille ja että meiltä löytyy työpaikkoja.

Kuntataloutta voidaan vahvistaa myös ottamalla käyttöön entistä parempia toimintatapoja ja käytäntöjä ja sitä kautta saadaan kunnan toiminnan tuottavuutta nostettua. Tähän työhön tarvitaan kunnan työntekijöiden lisäksi sitoutuneita ja asioihin perehtyviä päättäjiä.

Vuodesta 2014 samalla tasolla pidettyjä kuntaveroja on nyt korotettava, koska taloustilanne on tiukentunut.

Täysin eri mieltä

Perustelut

On totta, että kuntatalouden tila on ollut Suomessa huolestuttavalla tolalla, mutta esimerkiksi Kempeleessä vuoden 2020 tilinpäätös jäi positiivisen puolelle valtion maksamien koronatukien takia.

Kuluva vuosi 2021 ja tulevat vuodet tästä eteenpäin tulevat kuitenkin olemaan haastavia.

Kuten aiemmassa vastauksessani totesin, niin veroja on helpompaa kiristää kuin löyhentää – se voi olla helppo tie hetkellisesti, mutta en pidä sitä kestävänä pitkäaikaisena reittinä.

Kunnan taloudellinen tasapaino vaatii niin päättäjiltä kuin virkakunnalta sitoutumista talouskuriin. Kempeleessä on luotu kuluvalla valtuustokaudella Kestävän talouden ohjelma 2020–2022, jonka tavoitteena on sopeuttaa, tasapainottaa ja vahvistaa kunnan taloutta.

Kunnan tehtävänä on taata lakisääteiset palvelut kuntalaisille ja jotta tämä voidaan toteuttaa kestävästi, täytyy menot ja tulot saada kohtaamaan. Kunnan toimintoja on käytävä tarkkaan läpi ja etsittävä yhdessä keinoja, millä sopeuttaa taloutta.

Koulun on pidettävä yllä kristillisiä perinteitä

Osittain samaa mieltä

Perustelut

Pidän hyvänä Opetushallituksen linjausta, joka on korostanut, että koulujen juhlatapahtumat voivat sisältää uskontoon viittaavia elementtejä, jotka ovat osa suomalaista kulttuuria. Ajattelen niin, että monet juhlatraditiot, kuten vaikkapa Suvivirren laulaminen tai jouluevankeliumin lukeminen, ovat osa suomalaista kulttuuria.

Pidän kuitenkin tärkeänä, että ketään ei velvoiteta osallistumaan juhlaan kuuluvaan ohjelmaan, jos se koetaan oman uskonnon tai elämänkatsomuksen vastaiseksi.

Perheille pitää maksaa kuntalisää alle 3-vuotiaiden lasten kotihoidon tukemiseksi

Osittain samaa mieltä

Perustelut

Jokainen kunta tekee itsenäisesti päätöksen kotihoidon mahdollisesta kuntalisästä. Pidän erinomaisena asiana, että Kempeleessä satsataan lapsiperheiden hyvinvointiin ja valinnanvapauteen maksamalla niin kutsuttua ”Kempelelisää”.

Perheiden tilanteet ovat hyvin erilaisia ja pidän tärkeänä, että perheet saavat itse päättää lasten hoitoratkaisuista.  Lapsi- ja perheystävällisyys on Kempeleen veto- ja pitovoimatekijä!

Kunnassani tulisi tarjota mahdollisuus opiskella ruotsin kieltä suomenkielisissä kouluissa jo ennen peruskoulun kuudetta luokkaa

Osittain eri mieltä

Perustelut

Kuntani pärjäisi hyvin ilman maahanmuuttoa.

Täysin eri mieltä

Perustelut

Ikääntyvä Suomi tarvitsee maahanmuuttajia, jotta voimme puuttua työvoimapulaan ja taata tarvittavat palvelut hyvinvointiyhteiskunnassa. On nimittäin niin, että tulevina vuosina työelämästä siirtyy enemmän työntekijöitä pois, mitä työmarkkinoille tulee uusia työntekijöitä tilalle.

Tällainen tilanne on kestämätön ja siksi meidän täytyy tehdä töitä muun muassa työperäisen maahanmuuton eteen. Tällä paikkaamme työvoimapulaa sekä työmarkkinoiden osaamisvajeita.

Esimerkiksi ulkomaalaiset opiskelijat ovat maahanmuuttajina tärkeä kohderyhmä niin Suomelle, kuin Oulunseudulle ja sen yrityksille. Meidän pitää keskittyä siihen, että siirtyminen opintojen jälkeen työelämään on kannattavaa ja sujuvaa.

Myös kausityöntekijät ovat tärkeässä asemassa muun muassa maataloudelle ja matkailulle, joissa työvoiman tarve vaihtelee aina sesonkien mukaan.

Suomeen muuttavat ulkomaalaiset on saatava integroitua yhteiskuntaamme ja näenkin asian niin, että koulutus ja työ ovat parasta kotoutusta.

Kuntani pitää edistää oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotoutumista.

Osittain samaa mieltä

Perustelut

Sulkemalla Suomeen tulevat ulkomaalaiset yhteiskunnan ulkopuolelle, teemme vain hallaa koko yhteiskunnalle.

Kuten aiemmassa vastauksessani totean, niin koulutus ja työntekeminen ovat parasta kotoutumista. On myös tärkeää, että turvapaikanhakijoille ja turvapaikan saaneille annetaan tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja tarjotaan kielten opetusta.

Uusien tulijoiden kotoutumista voidaan organisoimalla kotoutumistyötä ja tukitoimintaa yhdessä järjestöjen sekä muiden vapaaehtoisten kanssa. Mikseipä kunta voisi järjestää tutor- ja kummiperhetoimintaa esimerkiksi koulu- ja harrastusmaailmassa?

Lähikirjastoja tarvitaan nykyistä vähemmän kun kirjat ja muu aineisto muuttuvat digitaalisiksi

Täysin eri mieltä

Perustelut

Suomalainen kirjastolaitos on kansakuntamme ylpeys ja oikea sivistyksen kehto, joka edustaa elinikäistä oppimista. Näen asian niin, että digitaaliset palvelut ja aineistot täydentävät muita palveluita.

Tulevaisuuden kirjasto ei ole enää vain paikka, josta lainataan kirjoja, vaan monipuolinen lainaamo ja kuntalaisten kohtaamispaikka, josta löytyy muitakin lainapalveluita sekä kokous- ja työskentelytiloja.

Hienona esimerkkinä tästä toimii Helsingin keskustakirjasto Oodi, joka pitää sisällään erilaisia digitaalisia palveluita ja perinteisiä kirjoja, ompelukoneita ja erilaisia tulostimia, työskentely-, tapahtuma- ja lukutiloja sekä oman kahvilan. Kasvava Kempele tarvitsee modernin kirjaston, joka palvelee kaikkia kuntalaisia vauvasta vaariin ja muksusta mummoon.

Kuntani pitää antaa koulujen salit ja muut kunnalliset liikuntapaikat maksutta urheiluseurojen käyttöön kun on kyse alle 18-vuotiaiden harrastuksista

Osittain samaa mieltä

Perustelut

Kunnan omistamat tilat tulee hyödyntää monipuolisesti ja toivottavaa olisi, että käyttöaste on mahdollisimman suuri.  Mielestäni kunnan tuleekin tukea lasten ja nuorten harrastamista, tarjoamalla maksuttomia tiloja yhdistyksille ja seuroille. Tilojen tarjoamisessa tulee huomioida myös muut kuin urheiluseurat – taide, teatteri ja muu kulttuuri ovat yhtä tärkeässä asemassa.

Tarjoamalla maksuttomia tiloja kunta mahdollistaa ihmisten kokoontumisen liikunnan, kulttuurin ja harrastamisen pariin. Uskon, että tällä voimme vaikuttaa yhteisöllisyyteen ja kuntalaisten hyvinvointiin.

 Kuntani pitää järjestää liputus Pride-tapahtuman kunniaksi

Täysin samaa mieltä

Perustelut

Suomessa on virallisia liputuspäiviä, jotka on määrätty Suomen lipulla liputtamisesta annetussa asetuksessa. Tämän lisäksi kalenteristamme löytyy päiviä, jotka on merkitty kalenteriin liputuspäiviksi. Lipun voi kuitenkin nostaa salkoon muulloinkin. Se on tilaisuus viestiä ilosta, kertoa surusta tai osoittaa kunnioitusta.

Liputtamalla Priden kunniaksi viestimme siitä, että Kempele kunnioittaa kaikkia ihmisiä. Mielestäni paikallisella päätöksenteolla ja ympäristöllä on tärkeä rooli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Kempeleen pitää jatkossakin edistää Oulun seudun paikallisen raideliikenteen aloittamista.

Täysin samaa mieltä

Perustelut

Alati kasvava Oulunseutu hyötyisi paikallisesta lähijunaliikenteestä merkittävästi. Paitsi että se vaikuttaisi alueen houkuttelevuuteen, tekisi se myös ihmisten liikkumisesta töiden, opintojen, kodin ja muiden kohteiden välillä helpompaa, nopeampaa ja ympäristöystävällisempää.

Autottomana opiskelijana olen tottunut joukkoliikenteen käyttäjä. Visioin siitä, että Oulunseudulla liikkuminen ja matkaketjut eri kulkuneuvojen välillä tehdään helpoksi, kestäväksi ja alueen ihmisiä aidosti palvelevaksi.

Autoilun tarpeet on asetettava kävelyn ja pyöräilyn tarpeiden edelle myös taajamissa.

Osittain eri mieltä

Perustelut

Eri liikkumismuotoja ei pidä asettaa vastakkain. Mielestäni kunnan kaavoituksessa, rakentamisessa ja ympäristösuunnittelussa pitää ottaa huomioon erilaiset liikkumis- ja liikennetarpeet ja varmistaa, että liikkuminen on ihmisille turvallista – kulkipa sitten kävellen, pyörällä tai autolla.

Viime vuonna Kempeleen tonttiarvonnassa 19:ää tonttia tavoitteli 159 hakijaa. Kempeleen tulisi tarjota enemmän tontteja rakentajille.

Osittain samaa mieltä

Perustelut

Kempele on onnistunut säilyttämään nettomuuton positiivisen puolella jo pitkään. Kuntastrategiassamme, eli Kempele-sopimuksessa on asetettu tavoitteeksi, että Kempeleen asukasluku on 20 000 v. 2025. Ihmisten määrässä tämä tarkoittaa noin 300 asukkaan vuosittaista lisäystä.

Mielestäni kunnan tuleekin toimia mahdollistajana, jotta väestötavoitteeseen päästään. Tämä edellyttää asuntotonttien riittävää kaavoittamista ja tarjoamista.

Väestönkasvun täytyy olla kestävällä tasolla niin, että kykenemme hoitamaan tarvittavat palvelut kuntalaisille lähellä ja laadukkaasti. 

Äänioikeuden ikäraja kuntavaaleissa pitäisi laskea 16 vuoteen

Täysin samaa mieltä

Perustelut

Demokratian kulmakiviä ovat jokaisen tasa-arvoiset mahdollisuudet vaikuttaa ja kehittää itseään sekä yhteiskuntaa. Nuorten pitää saada osallistua päätöksentekoon tasavertaisina kansalaisina.

Minä ja puolueeni Keskusta kannatamme äänestysikärajan laskemista 16 vuoteen. Laskemalla äänestysikärajaa huolehtisimme paremmin nuorten osallisuudesta.

Pelkkä äänestysikärajan lasku ei riitä, vaan tarvitsemme rinnalle demokratiakasvatusta; miten äänestys tapahtuu, mitä erilaisia tapoja on vaikuttaa, mistä asioista päätetään missäkin ja niin edelleen.

Kuntani valtuusto tarvitsee käyttäytymisohjeet, joissa määritellään millainen käytös tai puhe valtuuston kokouksissa on kiellettyä

Osittain samaa mieltä

Perustelut

Politiikan nykykunto ei houkuttele ihmisiä. Minusta meidän pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota politiikan toimintatapoihin ja keskustelukulttuuriin. Rakentamaan tänne on tultu, ei rikkomaan.

Vastakkainasettelun sijaan meidän pitää hakea keskinäistä luottamusta ja vaalia yhteistyötä. Minusta ihmisyyteen kuuluu, että ”ollaan ihmisiksi” – osataan asettua toisen asemaan, eikä tingitä toisten kunnioittamisesta.

Sananvapaudesta ei pidä tinkiä, mutta syrjinnälle, rasismille, vihapuheelle ja kiusaamiselle ei pidä antaa mitään sijaa.  Tämän pitää näkyä myös kunnanvaltuutettujen työssä ja käytöksessä. Siksi pidän hyvänä, että valtuustokauden alussa luotaisiin yhteiset pelisäännöt, joihin jokainen valtuustoryhmä sitoutuu.

Politiikassa tarvitaan vahvoja johtajia, jotka panevat asiat kuntoon ilman kompromisseja

Täysin eri mieltä

Perustelut

Vahva johtaja ei pelkää erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä. Jokaiselta päättäjältä tarvitaan kykyä yhteistyöhön ja eri näkemysten yhteensovittamiseen – joskus se tarkoittaa myös kompromisseja.

Poliitikon velvollisuus on ennen kaikkea ajaa omien äänestäjiensä etuja

Osittain eri mieltä

Perustelut

Arvot ohjaavat politiikkaa ja toimivat päätöksenteon perustana. Jos tulen valituksi valtuustoon, niin lupaan seisoa minun ja puolueeni edustamien arvojen takana. Ajattelen niin, että päätöksenteon keskiössä ovat aina ihmiset ja siksi on tärkeää punnita aina se, mikä on ihmisten kokonaisedun kannalta parasta.