Ajatuksiani arvoista ja politiikasta

Arvot ohjaavat politiikkaa ja toimivat päätöksenteon perustana. Ajattelen niin, että omien arvojen tuntemus helpottaa priorisointia ja päätösten tekemistä.

Puolustan suurella sydämellä yhdenvertaisuutta, yhteisöllisyyttä, koulutusta ja kestävää kehitystä.

Mielestäni yhdenvertaisuus on oikeudenmukaisuuden lähtökohta – olipa ikä, asuinpaikka, sukupuoli, etninen alkuperä, uskonnollinen vakaumus tai lompakon paksuus mikä tahansa.

Yhteisöllisyys tarkoittaa minulle huolenpitoa ja välittämistä. Merkityksellisyyden tunne on ihmiselle tärkeää. Olla osa jotain. Jokainen meistä ansaitsee yhteyden muihin ihmisiin – vauvasta vaariin ja muksusta mummoon.

Koulutus tuo kansalle sivistystä ja takaa yhteiskunnan kehityksen. Sivistys tarkoittaa minulle ennen kaikkea sydämen sivistystä. Siis sitä, että kykenee asettumaan toisen saappaisiin, omaamaan empatiaa ja ymmärtämään erilaisia lähtökohtia. Sivistys tarkoittaa myös kykyä ja halua oppia uutta, olla utelias erilaisten asioiden ja ilmiöiden edessä.

Tämä taito ovat tärkeää myös politiikassa. Tarvitsemme enemmän toisten ymmärtämistä ja yhteistyökyvyn vaalimista. Vuoropuhelulla taistellaan yhteiskunnan jakautumista vastaan.

Ajattelen niin, että politiikan päämääränä on mahdollistaa ihmisille hyvä elämä – nyt ja tulevaisuudessa. Siksi tarvitsemme kestävää kehitystä. Se tarkoittaa sitä, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa.

Kestävän tulevaisuuden rakentaminen vaatii yhteistyötä ja ystävyyttä. Minusta meidän pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota politiikan toimintatapoihin. 

Puolueeni Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko totesi kuntavaalistartissamme osuvasti: Rakentamaan tänne on tultu, ei rikkomaan.

Kun maailmalla myllertää, olemme yhä enemmän riippuvaisia muista ihmisistä ja yhteistyöstä. Vastakkainasettelun sijaan tarvitsemme keskinäistä luottamusta. Luottamusyhteiskunnassa päätöksenteko on avointa ja läpinäkyvää emmekä tingi toisten kunnioittamisesta.